Asuntolaina laskuri

Apua asuntolainan suunnitteluun antavat eri pankkien tarjoamat asuntolainalaskurit, jotka löydät usein myös internetistä pankkien nettisivuilta. Pankkien omien laskurien lisäksi on netistä löydettävissä myös yleisiä asuntolainalaskureita. Asuntolainalaskureita on siis monia erilaisia, mutta pääsääntöisesti laskuri laskee sinulle sopivan lainan kuukausierän ja/tai laina-ajan pituuden.

Halutessasi laskea asuntolainan kuukausierän, täytyy sinun yleisesti valita lainan määrä, lyhennystapa sekä laina-aika. Lainan määrää laskettaessa täytyy sinun ilmoittaa useimmiten lyhennystapa, laina-aika, kuukausierä sekä lainan korko. Asuntolainalaskurit ovat kuitenkin yksilöllisiä, eivätkä kaikki laskurit välttämättä tarvitse kaikkia edellä mainittuja tietoja.

Lainaa hakiessa on hyvä ottaa huomioon ja tarkastella useita erilaisia lainaan liittyviä seikkoja. Tärkeimpiä asioita on mm. lainan koko. Lainasumman on oltava totuuden mukainen, eli ei siis liian pieni eikä liian suuri. Valitse myös tarkasti, mihin korkoon sidot lainasi. Koron oikea suuruus selviää tarkastelemalla lainan todellista vuosikorkoa. Tutustu kaikkiin vaihtoehtoihin ja valitse itsellesi sopivin korko. Laina-ajan kanssa on myös oltava realistinen.

Myös kilpailuttaminen on syytä muistaa asuntolainaa haettaessa. Oma pankkisi ei välttämättä ole aina se kaikkein parhain vaihtoehto. Pienetkin erot vaikkapa lainan korkoprosenteissa ovat pidemmän päälle hyvinkin suuria rahallisia summia. Kilpailutuksen voi hoitaa kätevästi esimerkiksi etua.fi – palvelun kautta, joka tekee kilpailutuksen puolestasi.

Asuntolainaa hakiessasi muista myös varainsiirtovero. Jos olet ensiostaja, vältyt varainsiirtoverolta, joka on 2,0% osakehuoneistoissa ja 4,0% muissa kiinteistöissä. Ensiostajaksi sinut katsotaan silloin, kun omistat asunnosta vähintään 50% kaupanteon jälkeen, etkä ole aiemmin omistanut mistään asunnosta tai asuinrakennuksesta viittäkymmentä prosenttia. Sinun on myös oltava kauppakirjan allekirjoittamisen hetkellä 18-39-vuotias. Asunnon on tultava omaan käyttöösi ja sinun on muutettava siihen kuukauden kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta. Osakehuoneiston ostamisesta täytyy kuitenkin toimittaa aina varainsiirtoveroilmoitus verotoimistoon.

Asuntolainanhakijan on hyvä pohtia seuraavia asioita:

– Onko hakemasi laina sopivan kokoinen?

– Mikä on lainan viitekorko? Onko se sinulle parhaiten sopiva?

– Mikä on lainan marginaali?

– Onko laina-aika taloustilanteeseesi sopiva?

– Tarvitsetko mahdollisesti vakuutukset yllättävien tilanteiden vuoksi, esim. työttömyyden tai vakavan sairastumisen varalle? Lainarahalla ostettu asunto on myös aina syytä vakuuttaa, esimerkiksi tulipalon varalta.

Leave A Response

* Denotes Required Field