Lainalaskuri tasaerä

Ottaessasi lainaa sinun on valittava lainallesi sopiva lyhennystapa, eli se millä tavoin maksat lainaasi takaisin. Lainan lyhentämiseen vaikuttavat lainaamasi summan suurus sekä sille sovittu laina-aika. Lyhennystapa taas vaikuttaa siihen, millaisella nopeudella maksat lainaasi pois. Lyhennystapa on yleisesti lainakohtainen ja eri pankkien välillä voi olla eroja, mitkä lyhennystavat ovat käytössä missäkin. Lyhennystapoja ovat tasaerä, tasalyhennys ja annuiteetti.

Lainan lyhennys tasaerissä tarkoittaa sitä, että lainaa maksetaan laina-aikana takaisin aina samansuuruisissa maksuerissä, joihin kuuluvat sekä lainan lyhennyserä että korkokulut. Viitekoron muuttuessa maksuerä pysyy samana, mutta laina-aika muuttuu. Valitessasi tasaerän, täytyy sinun siis hyväksyä se, ettei tarkkaa laina-aikaa välttämättä voida tarkasti määrittää.

Viitekoron noustessa laina-aika pidentyy ja viitekoron laskiessa laina-aika taas lyhenee. Jos korkotaso nousee liian suureksi, voi kiinteän tasaerän suuruutta olla mahdollista nostaa, jotta varsinainen laina lyhenisi, etkä maksaisi vain pelkkiä korkoja. Lyhennystavan ollessa tasaerä, on lainan kuukausittaiset kulut helppo laskea. Tasaerä on yksi yleisesti käytetyimpiä lyhennystapoja.

Lyhennystavan ollessa annuiteetti lainaa maksetaan takaisin samansuuruisina erinä, jotka sisältävät myöskin lyhennysosan ja korkokulut. Viitekoron muuttuessa maksuerän suuruus muuttuu, mutta laina-aika pysyy samana. Tasalyhennyslainaa taas maksetaan takaisin samansuuruisin lainapääoman lyhennyksin, mutta maksuerien suuruus vaihtelee koron takia.

Lainan hakemisessa ja sen suunnittelussa auttavat usein erilaiset lainalaskurit, joita esim. useat pankit ja rahoitusyhtiöt tarjoavat. Lainalaskureita on siis useampia erilaisia, mutta pääsääntöisesti laskuri laskee sinulle sopivan lainan kuukausierän ja/tai laina-ajan pituuden. Lainalaskureiden avulla voit siis suhteellisen helposti kokeilla ja testata esimerkiksi juuri eri lyhennystapojen vaikutusta hakemallesi lainalle. Laskureiden avulla lyhennystapojen ominaisuudet ja erot selkeytyvät ja konkretisoituvat. Kokeile siis rohkeasti erilaisia vaihtoehtoja lainalaskurin avulla. Laskureita löydät monipuolisesti internetistä, esimerkiksi eri pankkien sivuilta. Internetistä löydät myös yleiset, moneen eri tilanteeseen sopivat lainalaskurit.

Leave A Response

* Denotes Required Field