Lainalaskuri tasalyhennys

Hankinnassa uusi auto, moottoripyörä tai vaikkapa asunto? Oletko aikeissa ottaa lainaa kyseisen hankinnan rahoittamiseksi? Apua lainan suunnitteluun antavat esimerkiksi eri pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamat lainalaskurit, jotka löydät usein myös suoraan internetistä pankkien nettisivuilta. Pankkien omien laskurien lisäksi on netistä löydettävissä myös yleisiä lainalaskureita.

Lainalaskureita on siis useampia erilaisia, mutta pääsääntöisesti laskuri laskee sinulle sopivan lainan kuukausierän ja/tai laina-ajan pituuden. Halutessasi laskea lainan kuukausierän, täytyy sinun yleisesti valita lainan määrä, lyhennystapa (tasaerä, annuiteetti, tasalyhennys) sekä laina-aika. Lainan määrää laskettaessa täytyy sinun ilmoittaa useimmiten lyhennystapa, laina-aika, kuukausierä sekä lainan korko. Laskurit ovat kuitenkin kaikki erilaisia, eivätkä kaikki laskurit välttämättä tarvitse kaikkia näitä tietoja.

Lainan lyhennys tasaerissä tarkoittaa sitä, että lainaa maksetaan laina-aikana takaisin aina samansuuruisissa maksuerissä, joihin kuuluvat sekä lainan lyhennyserä että korkokulut. Viitekoron muuttuessa maksuerä pysyy samana, mutta laina-aika muuttuu. Lyhennystavan ollessa annuiteetti lainaa maksetaan takaisin samansuuruisina erinä, jotka sisältävät myöskin lyhennysosan ja korkokulut. Viitekoron muuttuessa maksuerän suuruus muuttuu, mutta laina-aika pysyy samana.

Tasalyhennyslainaa taas maksetaan takaisin samansuuruisin lainapääoman lyhennyksin, mutta maksuerien suuruus vaihtelee koron takia. Lainapääoman lyhennyksen lisäksi jokaiseen maksuerään lisätään lainapääomalle korkokauden ajalta kertynyt korko. Viitekoron siis muuttuessa muuttuu myös maksuerän suuruus.

Tasalyhennys onkin aluksi hyvin ns. rankka, koska korot ovat hyvin suuret ja ne kasvattavat takaisinmaksuerän suuremmaksi kuin lainan loppupuolella. Kun jäljellä oleva lainapääoma pienentyy, pienentyy myös korkojen rahallinen määrä. Tasalyhenteisessä lainassa laina-aika pysyy muuttumattomana. Tasalyhennys sopii niille, jotka haluavat välttää riskejä ja haluavat maksaa suurimman osan lainaa mahdollisimman nopeasti pois. Yleisesti tasalyhennyslainan korkokertymät ja lyhennykset ovat helppoja laskea.

Sinulle parhaimman lyhennysmuodon valitsemisessa auttavat siis niin lainalaskurit kuin pankitkin. Mieti siis itsellesi sopivin muoto suhteessa taloudelliseen tilanteeseesi. Eri lyhennystapojen vaikutusta on helppoa ja yksinkertaista testailla juurikin lainalaskureiden avulla, joista näet lyhennysmuotojen väliset erot sekä muutokset selkeästi ja voit niiden perusteella pohtia itsellesi sopivaa vaihtoehtoa.

Leave A Response

* Denotes Required Field